Dit zijn wij

Er was eens...

We waren met z’n vijven — Andres, Laura, Lisa, Julia en Milo — een veelzijdige groep tuinders, koks, bakkers, kaasmaker, wetenschappers en voedselondernemers uit Nederland, Zwitserland en Colombia. We leerden elkaar kennen aan een kleine universiteit in Piemonte, Italië, waar we vier inspirerende jaren doorbrachten met het bestuderen van de herkomst, smaak en cultuur van voedsel. Daar werd ook het idee geboren om ooit samen een boerderij te beginnen.

In december 2018 kregen we de kans om de groentetuin over te nemen van Wout ten Have, de eerste Stadsgroenteboer.

In 2021 zijn we een samenwerking aangegaan met biologische boerderij de Boterbloem en Pluk! in de Lutkemeerpolder, waarmee we ons land uitbreidden van een halve hectare tot bijna één hectare. Tegenwoordig verdelen we onze tijd tussen ons oorspronkelijke stuk grond in de Tuinen van West en ons tweede stuk in de Lutkemeerpolder.

Door de jaren heen is ons team gegroeid en veranderd. De oorspronkelijke oprichters zijn nog steeds op de een of andere manier verbonden aan de tuin, maar niet iedereen is nog dagelijks betrokken. Het kernteam dat nu de dagelijkse werkzaamheden runt, bestaat uit de hieronder genoemde boeren en stagiairs, voornamelijk van de biologisch-dynamische landbouwschool Warmonderhof.

Group 4.JPG

Laura Wüthrich

Laura groeide op in Zwitserland en deed landbouwervaring op in allerlei verschillende omgevingen — van tropische permacultuur in India, tot agroforestryprojecten in Brazilië en Mexico, tot hooggelegen alpenweiden in de Zwitserse Alpen.
Buiten het veld heeft ze gewerkt als bakker en weet ze zo ongeveer alles over het maken van het perfecte zuurdesembrood. Als ze niet op de boerderij is, kun je haar zomaar tegenkomen op een klimwand of zie je haar nieuwe dingen uitproberen, zoals een boekenclub of improvisatietheater.

Lisa Fellmann

Oorspronkelijk uit Zwitserland begon haar landbouwreis met een WWOOF-ervaring in Nieuw-Zeeland, een kort avontuur dat haar passie voor voedsel, bodem en duurzame landbouw aanwakkerde.

Ze studeerde aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo en rondde later een master in Agro-ecologie af aan de Wageningen Universiteit. Sindsdien onderzoekt ze hoe wetenschap het beste kan aansluiten bij de praktijk op het veld.

Het fysieke werk op de tuin geeft haar energie, maar ze houdt ook van de planning en organisatie achter de schermen.

Om zich even af te leiden van het tuinderleven zingt Lisa in een koor, doet ze aan Crosscamp en probeert ze genoeg tijd vrij te maken voor haar familie.

Volgens haar is Community Supported Agriculture fantastisch, omdat het mensen aanzet om opnieuw na te denken over het voedselsysteem en ze de échte smaak van vers geoogste groenten opnieuw laat ontdekken.

Julia Crijnen

Julia houdt van tuinieren om veel redenen: het fysieke werk, de diepe verbondenheid met de seizoenen en het plezier van samenwerken in een team. Er valt altijd iets nieuws te leren! Haar boerderij-avontuur begon op een kleine boerderij in Toscane, en haar advies aan iedereen die wil beginnen is simpel: vind een plek die je aanspreekt, breng er tijd door en leer van de mensen die het al langer doen.

Eten is een ander belangrijk element in Julia’s leven — niet alleen het verbouwen ervan, maar ook het genieten ervan. En als ze niet op het land staat, vind je haar misschien in haar bloementuin, waar ze tot rust komt in de buitenlucht zonder zich druk te maken over slakken die aan de sla knabbelen.

Julia is ook ontzettend creatief, letterlijk. Of ze nu een kledingstuk draagt dat ze zelf heeft genaaid, of koffie drinkt uit een handgemaakt keramieken kopje — ze bruist van de creatieve projecten. Keramiek is haar nieuwste passie, en wie weet wat er nog volgt?

Op dit moment is ze er nog niet helemaal uit of ze nu meer van koken of van boeren houdt — of dat juist de combinatie van die twee het geheim is.


Pauline Zeidler

Haar onderzoek naar de houding van consumenten en boeren ten opzichte van onvolmaakte groenten tijdens haar master psychologie bracht Pauline in 2022 bij de Stadsgroenteboer. Na één seizoen bij ons stage te hebben gelopen besloten we dat we haar niet konden laten gaan. We boden haar een plek in het team aan. Gelukkig heeft ze dat geaccepteerd! Op haar gezicht vind je altijd wel een veeg aarde omdat ze zo hard aan het werk is in de tuin. En als ze eenmaal begonnen met het bewerken van een groentebed, is ze moeilijk te stoppen.

Gabi Murillo

Gabi is graag buiten en werkt het liefst samen met anderen — geen verrassing dus dat ze in de landbouw is beland. Het houdt haar met beide benen op de grond, verbindt haar met haar eten en brengt haar in contact met de natuur om haar heen. Haar advies aan iedereen die twijfelt: “Gewoon doen!”

Haar landbouwavontuur begon in Colorado, waar ze is opgegroeid. Tijdens haar studie over plattelandseconomie overwoog ze om in Duitsland te gaan studeren. Toevallig had iemand in de buurt, die precies die opleiding had gevolgd, een kleine boerderij opgezet. Gabi nam contact op en begon te helpen op het erf. De rust, de verwondering en het gevoel van vrijheid dat ze daar ervoer, waren het begin van een lange liefdesrelatie met het boerenleven.

Als ze niet op het land staat, geniet Gabi van dansen, yoga, pilates, meditatie, stranddagen — en van heel veel lachen.

 

Tuinders die hier hebben gewerkt en deze plek hebben gemaakt tot wat het nu is

Andres Jara

Milo Buur

Geboren in Colombia, opgeleid als chef in Peru, had een eigen cateringbedrijf in Colombia, studeerde gastronomische wetenschappen in Italië en leerde de kunst van de Italiaanse slagerij in Toscane.

De boerderij inspireerde hem om Jara op te richten, en later ook Favamole.

Hij is ambassadeur van de Stadsgrenteboer en werkt op verschillende manieren samen met de boerderij.

Geboren in Nederland, werkte Milo als chef in Amsterdam voordat hij naar Italië verhuisde om te studeren aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen in Pollenzo, waar hij de rest van het team leerde kennen.
Hij runt nu een klein cateringbedrijf samen met Julia. Hij kan zelfs de eenvoudigste ingrediënten omtoveren tot een feestmaal.
Milo is nog af en toe in de buurt, vooral voor infrastructuur- en bouwprojecten.

Isabelle Dobbe

Haar onconventionele reis liep van een studie antropologie naar een paar jaar werken aan beleid voor het middelbaar beroepsonderwijs, tot aan de landbouw. Wij hadden het geluk dat ze besloot haar stage bij ons te doen. Ze werd al snel een onmisbaar onderdeel van het team en sloot zich in 2022 aan bij de boerenploeg, tot begin 2025. Nu reist ze Europa door op zoek naar boerengeluk in een wat landelijkere omgeving.